Flyt ind i et trygt fællesskab i Risskovs første seniorboliger

Risskovhaven: Køkken alrum i en tre-værelses (Foto: Go'Bolig)
Profilbillede
dato

I Risskov Engby spirer det første seniorprojekt. Området har forvandlet sig fra et mørkt industriområde til et lyst og socialt boligområde – nu med Risskovs første seniorboliger.

Antallet af seniorboliger stiger i Danmark. Flere og flere seniorer vælger at sælge parcelhuset og flytte til et trygt og sikkert miljø, med flere naboer, hvor fællesskabet er i fokus.

Ifølge en undersøgelse fra 2017 lavet af SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, overvejede 80.000 seniorer at flytte i et seniorfælleskab, problemet er blot, at da undersøgelsen blev lavet, var der kun omkring 7.000 boliger i seniorfællesskaber rundt om i landet.

Heldigvis trykker Go’Bolig på speederen, og den første seniorbolig i Risskov kaldet Risskovhaven åbner dørene for 122 moderne seniorboliger.

Betydningen af fællesskab
En af dem, som er flyttet i en seniorbolig, er Grete Thomadsen på 76 år. Hun bor på Ankomstsporet i Randers, og hun flyttede fra sit hus og ind i seniorboligen, da hendes mand døde.

- Jeg kunne sagtens have fundet en anden lejlighed, men det var kun her, der var de fællesfaciliter, jeg ville bruge. Jeg maler en gang imellem, men ellers er jeg ret doven, men jeg kan godt lide social kontakt, og det kan jeg få her, siger Grete Thomadsen.


Grete Thomadsen til åbning af fælleshuset på Ankomstsporet i Randers (Foto: Go'Bolig)

Ifølge Ældresagen er risikoen for at opleve ensomhed stigende i takt med alderen. Der er visse livssituationer gør mennesker mere udsatte for at opleve ensomhed.

Ældresagen nævner blandt andet, når man forlader arbejdsmarkedet og går på pension, hvis man bliver alene ved skilsmisse eller tab af ægtefælle, nedsat hørelse med flere.

Ensomhed går ud over livskvaliteten for den enkelte, både mentalt og psykisk, især hvis man bliver isoleret fra sin omgangskreds og omverden. Her bruger Grete Thomadsen for eksempel fælleshuset til at skabe nye og tætte relationer.

- Jeg går herned, hvis jeg keder mig. Jeg synes også, det er fantastisk, at jeg kan leje fælleshuset, hvis jeg vil holde fest eller arrangementer, siger Grete Thomadsen.

Med fælleshuset kan hun skabe nye relationer, men hun har også mulighed for at holde fast i gamle relationer, når hun kan booke fælleshuset til fest og hygge.

Jeg vil anbefale det til alle, og det gør jeg faktisk også, afslutter Grete Thomadsen.


Åbningen af Fælleshuset på Ankomstsporet (Foto: Go'Bolig)

Fællesskab i fokus
Der anslås at være 10.000 seniorboliger i Danmark i dag, og undersøgelser viser, at i 2040 vil 120.000 mennesker over 55 år bo i bofællesskaber.

Seniorer søger fællesskaber, som øger livskvaliteten. En statistik fra Ældresagen 2021 viser, at næsten 600.000 voksne i Danmark følte sig ensomme, hvor 100.000 af dem var over 65 år.

Du kender højst sandsynligt en.

Go’Bolig tager det meget seriøst, derfor har de udviklet konceptet Go’Bolig Almanak, hvor fællesskab er topprioritet.

- Vi har oplevet en enorm efterspørgsel efter vores seniorboliger. Det skyldes ikke mindst, at mange seniorer i dag efterspørger kombinationen af trygge og moderne boliger, hvor de ikke skal tænke på vedligeholdelse, og boliger, hvor der er skabt rum til at dyrke fællesskaber og et aktivt liv.

- Nu samler vi alle vores idéer og tanker om det gode seniorliv i ét tilbud, ét seniorboligkoncept, siger direktør i Go’Bolig, Christina Ruus Frost.

Go’Bolig Almanaks ejendomme er fordelt over hele landet, men særligt beliggende i vækstbyer, såsom Risskovhaven. Det skal være tæt på indkøb, infrastruktur og kulturelle tilbud.


Risskovhaven set udefra (Foto: Go'Bolig)

Alle projekterne har også et fælleshus, hvor beboerne kan mødes til en kop kaffe, strikkeklub, bridgeklub, juleklip eller hvad de ønsker. Til fællesarealerne er der ofte indtænkt gæsteværelser, orangeri, værksteder, haver, petanguebane osv.

- Da vi skulle navngive vores seniorkoncept faldt valget netop på Almanak, fordi det er en henvisning til den ramme, som livet leves indenfor. Det er der, hvor fællesskabet dyrkes, og hvor årstiderne og livet mærkes, og man kan dyrke fælles interesser og samvær med ligesindede, siger Christina Ruus Frost.

Almanak henviser til årets, naturens og livets cirkularitet.

Go’Bolig har allerede flere seniorboliger i drift, og endnu flere på vej. Er du interesseret i Risskovhaven eller nogle af vores andre seniorboliger, så tag fat i vores udlejningskonsulent Arne på tlf. 25800924.

Kilde: Go'Bolig
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.